torsdag den 29. september 2016

Tableau


Vi skulle lave et tableau som viste et sted i byen, som vi følte havde en speciel ånd/stemning. Jeg valgte at lave min mors gravsted, da det er et sted med en god ånd for mig. Derfor var det også vigtigt for mig at det udstrålede ro og en rar stemning. Det skulle ikke være dystert eller deprimerende. 

Proces : Jeg startede med at male kassen, og derefter gik jeg i gang med træet. Det blev lavet af ståltråd, hvor jeg derefter modellervoks på. Bladene og blomsterne lavede jeg også af modellervoks, og satte små stykker ståltråd i, som så blev trykket i modellervoksen på træet, for at de kunne sidde fast. 

Perspektivering : At lave tableau er en stor opgave og er meget tidskrævende. Hvis man skulle lave det i folkeskolen, skulle det måske laves i grupper, så arbejdet kunne uddelegeres. Opgaven kan også gøres nemmere, så det ikke er et lige så omfattende projekt. Eventuelt tage projektet i etaper, så det ikke bliver for uoverskueligt for eleverne. 

Bjørn Nørgaard - Drømmeslottet. Et tableau er et værk som viser en stillestående situation, og formidler en bestemt følelse/stemning. Drømmeslottet er lavet i 1979 i Belgien, men står nu i Aalborg. Drømmeslottet er en pyramide med glas hele vejen rundt, så man kan kigge ind, og se hvad der er inde i slottet. 

Refleksion :  Jeg havde problemer med at få træet til at stå, og det vil helt sikkert have været bedre at bruge ostevoks, og så male det. Ostevoks bliver mere hårdt, og vil derfor være mere stabil. 
Arbejdet med tableau var et stort projekt og det var meget tidskrævende. Jeg brugte især enormt meget tid på træet, som også er et stort fokuspunkt bevidst. Jeg var dog helt vild med at arbejde med tableau, synes det var en sjov måde at lave rummelig kunst, og arbejde med rummet. 

Ris/ros
Træet er rigtig fint, og den stemning jeg gerne vil formidle, mærker de helt klart. Har brugt rummet fint. Blomsterne passer ikke ind, lave nogle nye i f.eks. silkepapir.  


Efter ris/ros brugte jeg kridt til at lave mere struktur i 'grusset', fjernede blomsterne og brugte grøn modellervoks til at lave lidt planter i stedet. Efter disse billeder er taget, har jeg også lavet silkepapirblomster til at sætte i vaserne. 


onsdag den 28. september 2016

Gouache + kridt



Proces : Opgaven var at vi skulle vælge et billede vi havde taget inde i byen, og tage med op på skolen. Derefter skulle den skitseres helt simpelt, farvelægges med gouache og til sidst laves detaljer med farvekridt. Jeg valgte et billede af Danmarksgade hvor jeg bor. Jeg elsker den gade, og jeg elsker at bo der. Der har så mange fine gamle bygninger og altid en god og travl stemning. Jeg tilføjede en luftballon og en flagranke i billedet. 

Refleksion : Vi havde lidt problemer med overhætterne, da de ikke skulle stille skarpt, når papiret det skulle tegnes over på, ikke var større. Alligevel synes jeg dog det gik fint. Farvelægningen med gouache givet et meget fladt udtryk, og gør det ret 'livløst'. Til gengæld er det helt vildt, hvor stor en effekt farvekridt har. Jeg synes virkelig de gav meget til billedet, og gav både dybde og liv i billedet. Jeg har virkelig fået øjnene op for farvekridt igennem denne opgave, og vil helt sikkert arbejde mere med det i fremtiden. Jeg brugte især meget tid på himlen, hvor jeg blandede farverne for at få de forskellige nuancer frem. Neo color 1 er rigtig gode at blande med, og giver det helt rigtige udtryk hvor man kan se forskellen på lys/mørke.  Jeg har brugt meget glade farver og varme nuancer, det er for at understrege at det er et positivt område for mig. Der er meget dybde i billedet, pga. vejen og husene. Det skaber dybde, da de bliver mindre og mindre. Husene på begge sider af maleriet, rammer maleriet godt ind. Luftballonen gør at der er balance i maleriet, så himlen ikke bliver for tom. Det vil have været en stor hjælp, hvis overhætterne virkede rigtigt, da det endte med at tage lang tid at lave skitsen. Jeg er generelt meget tilfreds med mit maleri - jeg er vild med udtrykket, som pga. de mange farver og nuancer, viser den glæde jeg har for gaden og mit hjem. Derfor tilføjede jeg også en luftballon og flagranker - for at understrege den glade stemning.

Perspektivering : Jeg tænker man vil kun bruge denne metode med gouache og farvekridt i alle klasser i folkeskolen, og så variere opgaven alt efter hvilket klassetrin. Det lærer eleverne meget op farver, detaljer, skygger og lys.

En kunstner der ofte skildrer byen er danske 'Mormor', som bl.a. er udstillet på kunsten i Aalborg.

Mormor - Copenhagen


tirsdag den 27. september 2016

Oliekridt intro


Vi fik lov til at prøve forskellige former for oliekridt og pastelkridt i forskellige kvaliteter : ingen betegnelse, studiekvalitet, kunstnerkvalitet. Kvaliteten svingede meget. Den første vi prøvede var fra tiger og var meget tør, og gav ikke særlig meget farve. Samtidig kunne den ikke blandes. Det var noget helt andet med farverne fra Caran D'ache, som var gode at blande, gav meget farve og var nemme at arbejde med. 


Opgave : 1: Noteres navn 2: Hård streg, blød streg, streg der nuancerer fra hård til blød 3: Firkant af primærfarve, bland sort i øverst og hvid i nederst. Brug gerne farverne flere gange oveni hinanden 4 : Grå af primærfarver. Rød, blå og gul blandes med LETTE (!) strøg (læg evt. kridtet ned 5: Vibrerende prikker af de 3 primær farver 6: 5 grønne cirkler. Bland de øvrige farver i hver sin cirkel. Brug gerne farverne flere gange oveni hinanden.7: Gengive et maleri fra Kunstens samling – på glat papir og savsmuldstapet (5 min – tænk i lag: baggrund, mellemgrund og forgrund, tænk på at bruge erfaringerne fra de tidligere øvelser) 8 : Vælg selv eller diktér en anden opgave. Jeg valgte at min der skulle man lave bløde streger, der starter med man trykker hårdt og så giver slip på stregen langsomt.

Proces : Hanne fortalte løbende hvad vi skulle på de forskellige papirslapper.
Perspektivering : Det er en rigtig fin idé med en foldebog, især til de mindre klasser. Den er nem at have med, og kan bruges til at vise forældre mm. hvad eleven har lavet. Kunne forestille mig at de fleste børn vil synes det er sjovt at have sådan en lille bog med hjem. Vi ved jo hvor vigtigt det er, at eleverne taler med forældrene om den kreative proces - og hvis de synes det er spændende det de har med hjem, er der større sandssynlighed for de får snakket om det.
De får også lært utrolig mange metoder med kridt på 'kort tid', og vil ende med en afsluttende 'guide bog', hvor de kan se hvordan de kan bruge deres kridt.
Refleksion : Der var meget larm og kaos imens det stod på, og det gjorde at det var svært at fordybe sig i processen. Jeg synes dog det var rart at Hanne stod og gennemgik hver enkelt opgave, det gjorde at jeg fik mere ud af det. Jeg har fået øjnene op for hvor meget man kan med kridt, især til at bruge i undervisningen, men også til 'privat brug'. Det er nogle fine resultater man får ud af at bruge kridt, og det kan nærmest bruges til alle årgange i folkeskolen. At arbejde med 'kridtprøver' og foldebog, har også vist mig hvor stor forskel der er på kridt. Kridt af god kvalitet er virkelig vigtige, hvis man vil have et godt resultat.

torsdag den 8. september 2016

Tegning - min vej til skole


Proces
  • Jeg startede med at tegne en skitse på et a4 papir, for at fornemme størrelsesforholdene
  • Derefter tegnede jeg skitsen over på det store papir, og tegnede det derefter op med sort tusch
  • Til sidst farvelagde jeg tegningen
Perspektivering : Denne opgave vil sagtens kunne bruges i folkeskolen, og på flere forskellige årgange/sværhedsgrader. 

Refleksion : Det var meningen at jeg ville farvelægge tegningen med kridt, og lave det mere abstrakt og skitseagtigt. Mine kridt var dog for tørre, og var slet ikke til at arbejde med - derfor endte jeg med at farvelægge med tusch. Derfor blev udtrykket ikke som jeg ønskede, og det kom også til at tage længere tid - det er meget tidskrævende at farvelægge med tuscher. Jeg synes udtrykket blev mere 'børne tegning' af at bruge tuscher, og det er jeg ret træt af, da det ikke var det udtryk jeg ønskede. 

Tegn - kode - betydning : 
  • Jeg har brugt danske flag til at understrege at jeg bor på Danmarksgade.
  • Et landkort over Grønland, for at vise at det er Grønlandstorv. 
  • Snefnug ved Grønlandstorv - da jeg synes sne karakteriserer Grønland
  • Maskiner der viser at der på eternitten, altid er renovation/nybyggeri. 
Kommentarer fra klassen + Hanne:
  • Naivisme 
  • Kontraster, store bogstaver, fine farver - gør at man kan se det langt væk fra.
  • Mangler pile der viser hvilken vej jeg går


mandag den 5. september 2016

Aurasma



App - Aurasma

Augmented reality : ny virtuel information som ikke er der i virkeligheden, f.eks. Pokemon Go hvor der er en Pokemon i billedet på din telefon, men den er der ikke i virkeligheden.

Markørløs interaktion : Augmented reality markørerne er placeret på ægte genstande, som angiver, hvor informationen skal fremvises. (snapchat ansigtfilter, ikea app)


Vi havde en del problemer med appen, med at få det til at virke - især at se andres billeder inde på appen. Men selve ideen er sjov, og der vil kunne laves mange sjove forløb i samarbejde med børn. Dog synes jeg det er for usikkert, når Appen ikke er mere stabil.





lørdag den 3. september 2016

Undervisningsforløb

  • Beskrivelse/karakteristik af spillet og opgaven
Vi startede med at tage ind til Aalborg og tage billeder. Vi skulle hver tage 8 billeder af Aalborg, og skulle senere skrive digte eller anden form for tekst, som passede til billederne. Når vi gik rundt og tog billederne, skulle vi overveje hvad vi gerne ville videreformidle med disse billeder - var det Aalborgs grønne arealer, de beskidte fortove eller de gamle bydele? Derudover skulle vi bruge forskellige vinkler, arbejde med lys/skygge og bruge Limfjorden, og os selv, som statister i mindst ét billede.
Selve spillet går ud på at få matchet et billede med en tekst, og dermed få et stik.


  • Beskrivelse af processen (kommentarer)
Receptiv -proces:
Vi blev stilladseret inden produktiv-proces i form af, at vi fik lov og spille et billedlotteri-spil som mindede om det, vi skulle ende ud med som slutprodukt. Vi så også på fotografier taget af kendte kunstnere og fik talt på klassen omkring: forgrund, mellemgrund og baggrund, Egen skygge, farver og liv i form af mennesker i billedet. Disse overvejelser kunne vi nu tage med os, når vi selv skulle ud i byen og tage billeder til vores eget billedlotteri.
Vi vil præsentere vores elever for….. så de bliver stilladseret i processen.bla bla bla..
Produktiv- proces:
I denne proces producerer man selv noget fx. billedlotteri spillet.
Vores elever udformer selv fx. tegninger..


Kommentarer til forløbet : Vi mistede meget tid på at klassen ikke havde tingene klart, samt at der var problemer med udprint. Digitale billeder, samt digital skrift har gjort det sværere. For lidt stilladsering - for bred opgave, ikke klare nok retningslinjer.


  • Hvilket indhold? (emne: byen, digte, zendoodle)
At arbejde med ‘byen’ har fået os til at se på byen med et billedkunstfagligt syn. Vi har lært at lægge mærke til hvad byen betyder for os som mennesker. Vi har lært at lægge mærke til rumskabende elementer(mellemrum), arkitektur og byen som et kunstværk. At skabe digte/tekst til billederne, har fået os til at gå dybere i vores fotografier, og tænke hvilken betydning vi gerne vil have at fotografiet skal formidle.
Zendoodle har lært os om forskellige streger - hvilken forskel det gør om man laver en stram, tyk, tynd, flosset, perforeret(stiplet) m.m. streg. Har lært os noget om sort/hvidt, fyldte flader, symmetri, dramatik.


  • Hvilket billedkunstfaglige fokuspunkter har vi arbejdet med?
Vores fokuspunkter har været byen Aalborg, hvor vi særligt har koncentreret vores motiver omkring “små rum” i byen eller det gode byrum. Billedformer/ genren har bestået af fotografier(forskellige genre indenfor fotografi + redigering). Billede og tekst(Maria Nicolajeva - billedbogens puslespil) : 1) Billede og tekst siger det samme (symmetriske) 2) Teksten supplerer billedet + giver billedet retning 3) Polariseret (tekst og billede er modsætninger), f.eks. billede af glad ægtepar, hvor teksten er : 43% af alle ægtepar bliver skilt.
Zendoodle tegninger af bymotiver.


  • Hvilket læringspotentialer har der været?
Progression i undervisning - startede i det små, så en film om byen(indtryk). Så skulle vi selv ud og arbejde med byen ved at tage billeder.
Fagtermer : mellemrum, egen skygge, slagskygge, perspektiver, størrelsesperspektiver. Indenfor zendoodle har vi lært om streger, kontraster, symmetri.
Vi er endt ud med et slutprodukt, med vores eget udtryk.


  • Organisering af undervisning - indhold til skabeloner
Vi gik rundt parvis og tog billeder, og hjalp hinanden med at tage billeder. Da vi spillede spillet, både vores eget og det Hanne havde med, spillede vi hele klassen sammen.


  • Formulering/design af eget undervisningsforløb (2 klasse)
Kompetencemål : Eleven kan udtrykke sig i plane, rumlige og digitale billeder


Færdighedsmål: Eleven kan tegne ud fra idéer og oplevelser
Vidensmål : Eleven har viden om tegneredskabers udtryksmuligheder
Færdighedsmål : Eleven kan fremstille digitale billeder
Vidensmål : Eleven har viden om digital fotografering


Læringsmål: Læringsmål i børnehøjde:
Eleverne kan tage billeder af og fra skolen.
Eleverne kan tegne motivet fra deres fotografi i 10x10 cm.


Tilrettelæggelse af undervisning : Vi vil sætte dem i grupper af 4 med en blanding af drenge og piger.


Indhold : Eleverne skal skitsere udfra digitale billeder de selv har taget udfra opgaveformulering(formelt billedarbejde). Eleverne skal fremstille tekst der passer til deres tegning.


Virksomhedsformer :
Oplevelse : de går rundt på skolen og tager billeder
Udtryk : deres tegninger/malerier ud fra deres digitale billeder
Håndværk : De er blevet præsenteret for et billedlotteri og fået den stilladsering de har brug for. Det færdige produkt - billedlotterier
Analyse : Analyse/refleksion af eget produkt - hvorfor tager jeg dette billed i den vinkel? osv
Kommunikation : Arbejdsfordeling


  • introduktion til emnet, præsentation af billedlotteri - eleverne prøver at spille spillet.
  • Visning af forskellige billeder(skolerelateret), forskellige vinkler, hvilken betydning har skygge/lys? mm
  • Læringsmål - hvad skal de lære, og hvad skal de lave?
  • Eleverne får kravene at vide for opgaven - alle skal lave tegninger/malerier i samme størrelse mm. så billedlotteriet får et samlet udtryk.
  • Afrunding - har alle forstået opgaven?
  • Eleverne er i gruppe af 4 - de får et bestemt område (skolegård, klasselokale, kantinen mm)
  • Eleverne går rundt og tager billeder sammen, hver elev skal stå for ét billede/tegning samt et digt/tekst.
  • Eleverne ser de digitale billeder igennem og vælger
  • Eleverne starter på deres tegninger/malerier
  • Billedlotteriet laves færdig - lamineres
  • Billedlotteriet spilles
  • Evaluering - hvad har vi lært?



torsdag den 1. september 2016

Billedlotteri - spillet


Proces : Vi startede med at tage ind til Aalborg og tage billeder. Vi skulle hver tage 8 billeder af Aalborg, og skulle senere skrive digte eller anden form for tekst, som passede til billederne. Når vi gik rundt og tog billederne, skulle vi overveje hvad vi gerne ville videreformidle med disse billeder - var det Aalborgs grønne arealer, de beskidte fortove eller de gamle bydele? Derudover skulle vi bruge forskellige vinkler, arbejde med lys/skygge og bruge Limfjorden, og os selv, som statister i mindst ét billede.
Selve spillet går ud på at få matchet et billede med en tekst, og dermed få et stik.

Perspektivering : Ift. selv at lave det med en folkeskoleklasse, ville jeg nok vælge at lave det, hvor man ikke skal printe ud, da det var meget tidskrævende. Jeg uddyber det i det indlæg der hedder 'undervisningsforløb), find det ved at klikke HER.

Refleksion over forløbet : Som førnævnt endte vi med at bruge enormt meget tid på det, da folk ikke havde tingene klar til tiden, samt at vi havde problemer med at printe. Det endte derfor med at være meget tidskrævende, hvilket var lidt ærgerligt, da vi blev ret frustrerede over det.

Jeg har lært rigtig meget om byen ved dette projekt, da jeg har set byen med helt andre øjne. Jeg synes jeg har 'opdaget' byen på en helt andet måde. Samtidig fik digtene mig til at arbejde mere med mine fotos, for at sikre hvilket udtryk og betydning billederne skulle have - så de passede sammen med de forskellige digte.


På tur i Aalborg

Proces : Vi startede vores billedlotteri med at tage ind til byen, for at tage billeder. Vi gik rundt i små grupper, og vi var bl.a. i Karoline Lund, på havnen og på Nytorv. Vi skulle tage ét billede hvor vi selv er på billedet(men det behøvede ikke være af ansigtet) + et billede hvor Limfjorden var præsenteret. Derudover havde vi frit spil. Da billeder var taget skulle de printes ud i kvadratiske billeder 10x10cm, og der skulle skrives digte, eller anden form for tekst, til de forskellige billeder.  

Perspektivering : Jeg har lavet en perspektivering til folkeskolen i mit indlæg 'Undervisningsforløb'. 

Refleksion : Jeg har helt klart haft fokus på de rum i byen, som jeg selv godt kan lide. I bakspejlet burde jeg have taget billeder af en betonbygning eller to - bare for at have lidt forskelligt. Som Jan Gehl nævner i 'Livet mellem husene', er der steder vi tiltrækkes af, og hvor vi godt kan lide at være. Det er ofte steder der er 'små' (f.eks. ikke brede veje med højhuse), og hvor der er en hyggelig stemning. Jeg har taget billeder fra Østre Anlæg, klokkestøbergade, Danmarksgade og Karolinelund - det var ikke så bevidst, men set i bakspejlet kan jeg godt se, at det er mine ynglingsteder i Aalborg, som jeg tiltrækkes af og hvor jeg elsker at være. 




Fotografi på UCN


Opgave: 

Med en formel tilgang : 
1) Tag et billede i fugleperspektiv
2) Tag et billede, hvor der bevidst arbejdes med forgrund, mellemgrund og baggrund
3) Tag et billede, hvor lyset er en vigtig del af motivet
4) Tag et billede, hvor ‘spejling’ er centralt i motivet

Med en indholdsmæssig tilgang:
5) Tag et billede, hvor ‘relation’ er en væsentlig del af motivet
6) Tag et iscenesat billede med et indhold, som I synes er interessant
7) Tag et billede af ‘mellemrum’
8) Tag et billede, hvor ‘husets’ arkitektur på en eller anden måde er motivet

Vælg opgaver med både den formelle tilgang og den indholdsmæssige tilgang.


Proces : Vi skulle i par gå rundt og tage billeder på campus, hvor ovenstående skulle være i baghovedet. Billede 1 er taget i fugleperspektiv, og viser en trappe. Billede 2 er af Ibens fødder, og har fokus på mellemrum (mellemrum imellem fødder, mellemrum imellem fliser, mellemrum imellem snørebånd m.m.). Billede 3 har fokus på arkitekturen, og især spillet imellem ny og gammel arkitektur(ny og gammel bygning). Billede 4 er af en gang, hvor der både er fokus på forgrund/mellemgrund/baggrund, men også på lys. Billede 5 har fokus på lys/skygge og er taget udenfor. Billedet forestiller Ibens skygge. 

Perspektivering : Det er en meget åben opgave, og alt efter klassetrin, tror jeg det kan skabe en kaotisk stemning ved nogle elever, at opgaven er så åben. At det måske bliver for åbent og for forvirrende for dem. Alternativt kunne hver par få et specifik vinkel/træk/karakteristik som de skulle have fokus på. F.eks. par nr 1 skulle tage tre forskellige billeder med fugleperspektiv, par nr 2 skulle tage tre billeder med fokus på lys m.m.  

Refleksion : Jeg synes vi fik taget nogle fine billeder, men især det sidste billede af Ibens skygge, er enormt fint. Det er også dynamisk hvor de andre billeder er mere statiske.